pe1ogx.reismee.nl

Cusco

En dan onze trip naar cusco. Cusco is een oude in de hoogvlaktes gelegen (3500 meter hoog) hoofdstad. De stad is ook echt zeer en zeer oud. De inca's waren de laatste oorspronkelijke bewoners. Daarna kwamen de spaanse conquistadors die vrijwel al het Inca en pre Inca spul verwoest hebben.

Ondanks de spaanse geweldadige vernietigings drang is er bijzonder veel inca spul bewaard gebleven. En dat is voornamelijk te danken aan de kwalitatief zeer hoogstaande bouwmethodes van de Inca's. Van veel Inca bouwwerken zijn de fundamenten en onderste muurdelen nog volledig intact. Ook de watersystemen die de stad van vers en gezond drinkwater voorzagen zijn nog volledig operationeel en werkend. Momenteel is dat alles zo'n 1000 jaar oud. Het heeft diverse zeer zware aardbevingen overleeft en functioneerd nog gewoon. Het is echt onvoorstelbaarbaar. Als je de muren ook nu ziet, ziet het er helemaal niet oud uit ofzo. Het lijkt of het een paar jaar geleden pas gebouwd is.

Je ziet ook dat de spanjaarden echt een stel ongelovelijke barbaren waren. Zij hebben dus Cusco (en zeer veel andere dingen in de omgeving) zo goed mogelijk proberen te vernietigen. Dat is alleen maar gelukt met de bovenste gedeelten van de huizen en heligdommen en tempels. De funderingen en onderste muurgedeelten bleken te sterk en zwaar. Uit narigheid hebben de spanjaarden hun spaanse huizen maar op de fundamenten en muurresten van de Inca's gebouwd. Uiteraard veel slechter. Die spaanse bouwsels moesten de afgelopen 500 jaar ook diverse keren worden herbouwd omdat alles door aardbevingen in elkaar donderde. Alleen de fundamenten en resten Incamuur overleefden die instortingen weer.


Ook de enorme grote megalomane kerk is gebouwd op formalige tempel resten van de inca's. De oorspronkelijke spaanse ontwerper had een veel hogere kerk in zijn hoofd om te bouwen. Maar dat kon niet gerealiseerd worden omdat aardbevingen roet in het eten gooiden. De kerk is dus minder hoog dan de bedoeling. Ondanks dat moest de kerk toch diverse keren opnieuw gebouwd worden door aardbevingen. Alleen de Inca tempel ruines waar de kerk op staat zijn al 1000 jaar onaangetast en overleven steeds weer alle aardbevingen.


En in Cusco staan liefs 18 van dit soort van enorme kerken. De kerken zijn binnen zeer overdadig beladen met goud en zilver. Ze hangen helemaal vol met met enorme gouden en zilveren lijsten die om veel schilderijen en voorstellingen zitten. De grootste kerk is in het bezit van 10 ton (gewicht) aan zilver. Ik vind het altijd een zeer schril contrast als je weet dat een kerk zo rijk is en dat je dan buiten op tredes voor de kerk een jonge moeder met een kindje ziet bedelen.

Al dit goud en zilver is op een of andere manier getolen en geroofd uit de oude inca tempels of gewoon door inca slaven die hun hele leven met kwik enzo in de weer moesten zijn uit mijnen gehaald.

Er wordt altijd verteld dat de Inca cultuur nogal barbaars was met mensen offers enzo. Ik heb de indruk dat de Ina's en de pre Inca volken eerder bewonderenswaardig goede ingenieurs en agrariers waren. Ingenieurs die met hun supergoede bouwwerken terdege rekening hielden met hun omgevingen en de natuur. Zij engineerde niet ten koste van de natuur maar met de natuur. Op die manier konden ze toch 500 jaar lang een bevolking van 20 miljoen! zielen voeden en een goed leven laten hebben. En dat in een behoorlijke vijandig omgeving waar vruchtbare grond zo weg spoelt en makkelijk verwoestijning plaatsvind.

Ik heb de indruk dat de spanjaarden de echte lompe barbaren waren en veel van de verhalen over de vreselijke geweldadige Inca's verzonnen hebben om hun eigen wandaden te verdoezelen.

Al met al, als je nu door cusco loopt is het zeer bijzonder om alles te zien en de verhalen te horen over de inca's en pre inca geschiedenis van Cusco. Cuco was ver voor de Inca's kwamen immers ook al een grote hoofdstad.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!